vineri, 25 decembrie 2009

Colindam, colindam iarna!

Colindam, colindam iarna!
Colindam, colindam iarna!
Pe la usi, pe la feresti
Colindam, colindam iarna!
Cu colinde romanesti!

Cat de placut si neasteptat poate fi un cadou de Craciun?
Era o zi obisnuita de iarna care nu anunta nicio surpriza…Aveam clasa impodobita, parca il astepta pe Mos Craciun…. Si a venit!...
D-oara prof. de limba si literature romana a coordonat aceasta activitate, fiind ajutata de prietena si interpreta de muzica folck, Theona Goreci.
Au fost multi luati prin surprindere, colindele smulgandu-ne lacrimi de bucurie si reala emotie.
O ora intreaga Theona Goreci ne-a colindat si ne-a urat un an cu bucurii si impliniri!
O voce calda, ochi cuminti si timizi, chipul senin, ne-au luminat chipurile, iar harul vocal ne-a adus in anii copilariei cand il asteptau langa sobe pe Mosul bland si …….
Sunetul chitarii si colindele romanesti ne trimiteau sageti in toata fiinta, nu aveai cum si nu puteai sa ramai indifferent intr-o asemenea atmosfera de basm …
eleva Cemis Ecaterina, clasa a IX – a B

Cele mai asteptate sarbatori de catre copii sunt sarbatorile de iarna!
Maturii fiind, noua, copiilor, ne zboara imediat gandul la acea perioada a vietii – copilaria – cand aveam inimile inclestate de emotie in asteptarea Mosului!
D-ooara diriginta si profesoara de limba romana a intrat in clasa, pe 14 decembrie 2009 cu o tanara, o eleva de 17 ani, Theona Goreci. In mainile timide si emotionata de primirea calda, Theona si-a acordat chitara si a inceput a ne collinda …. si a colindat … si a urat ….lacrimile noastre curgand siroaie pe obraji, mai ales cand am ascultat colindul “Galbena gutuie”.
O alta voce care ne-a emotionat a fost a colegei mele, Ecaterina Cemis, venita din Republica Moldova pentru a studia la noi in tara.
Ecaterina este o persoana timida, cu un suflet cald, modest, asemanatoare Theonei – doi ingeri ajunsi pe pamant…
am fost mandra ca am participat la aceasta activitate, fiind puternic zdrunciumata de colindul moldovenesc al colegei mele: "Cati crestini?"
eleva Bianca Tescoveanu, clasa a IX – a B

In preajma Craciunului a venit la noi in liceu pentru a colinda, la invitatia d-nei prof. Loredana Neagoe, o tanara, Theona, o fiinta ce-ti taie respiratia cu vocea si chitara sa magica.
Emotionati peste masura, ne-am adus aminte de cozonacii pregatiti de mama, de merele coapte in soba, de gutuile galbene din fereastra….aievea, ma vedeam acasa…. dar, eram in clasa mea, impreuna cu d-na prof. de limba franceza si cu d-oara diriginta.
Le multumesc theonei si Ecaterinei pentru momentele magice traite cu cateva zile inaintea Craciunului !..
eleva Vulturu Aysel, clasa a IX –a B

Read more...

luni, 1 iunie 2009

1 IUNIE - ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI

CE ESTE COPILĂRIA?

Copilăria-i o rază de soare,
E primul şi cel din urmă cuvant,
E ţesută-n aur şi-n mărgaritare.
Copilăria-i o adiere de vant!

1 IUNIE - ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI

Ziua Internationala a Copilului
este sarbatorita in numeroase tari, de regula (dar nu obligatoriu) pe data de 1 Iunie a fiecarui an. Celebrarea unei Zile dedicate Copiilor isi are originile in Turcia din anul 1920 si mai tarziu in cadrul Conferintei Mondiale a Bunastarii Copiilor de la Geneva, Elvetia, ce a avut loc in 1925. Nu este foarte clar de ce 1 Iunie a fost aleasa in cele din urma ca Ziua Copilului: una dintre teorii sustine ca, consulul general chinez din San Francisco, SUA, a organizat o mica adunare a copiilor chinezi orfani pentru a sarbatori Festivalul Dragonului in 1925, celebrarea avand loc pe 1 iunie in acel an, fapt ce a coincis si cu conferinta tinuta la Geneva.
1 Iunie este sarbatorita de atunci incepand de numeroase state ca fiind Ziua Internationala a Copiilor, in special de catre cele din fostul bloc comunist. Lumea Vestica sarbatoreste de obicei aceasta zi pe alta data, asta in cazul in care se celebreaza, si adeseori trece fara sa fie insa foarte mediatizata. In mod frecvent este intalnita conceptia gresita ca Ziua Internationala a Copilului este o sarbatoare comunista, cu toate aceastea in ultimii ani unele dintre statele Americii au inceput sa celebreze Ziua Copilului pe 1 Iunie.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a facut in 1958 recomandarea ca toate tarile sa instituie o Zi Universala a Copilului, care sa celebreze fraternitatea si intelegere intre toate tarile lumii si sa promoveze activitati care sa contribuie la bunastarea copiilor de pretutindeni. Data de 20 noiembrie este aceea cand Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Declaratia Drepturilor Copilului in 1959, si tot pe aceasta data, dar in 1989 a avut loc Conventia pentru Drepturile Copilului, de aceea multe tari au ales sa sarbatoreasca copiii pe aceasta zi.
Astfel, in Polonia, Cehia si Romania, Ziua Copilului este sarbatorita pe 1 iunie, in India se sarbatoreste pe 14 noiembrie, iar in Japonia si Coreea de Sud, pe 5 Mai.
elevă Cătălina Ciuică
clasa a-X-a C
Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, profesoarele de Limba si literatura romana, Sandoi Madalina si Loredana Neagoe au avut initiativa realizarii si coordonarii unei activitati la care au participat elevii clasei a-X-a A si a-X-a C.

Programul a fost variat si distractiv, cuprinzand urmatoarele sectiuni: - prezentari in power point adecvate temei acestei activitati;

-interpretare artistica ( poezii de T.Arghezi, Elena Farago, G. Topirceanu, A.Paunescu, M.Sorescu);
-concurs de creatie literara:poezie si eseu.

Astfel, s-au remarcat urmatoarele eleve: Hincu Denisa, Nicola Andra, Secioreanu Bianca, Stefan Anamaria, Olteanu Bianca, Baluta Roxana,Piturca Sorina, Melinescu Andreea, Ciuica Catalina, Zamfir Alina, Stancu Elena, Zaharia Madalina.
Au primit din partea juriului, coordonatoarelor activitatii diplome, felicitari si indemnul de a fi trup si suflet alaturi de literatura.

eleva Ana Maria Zaman
clasa a-X-a C

Pentru mai multe poze intrati pe: http://m3lli.piczo.com/1iunie2009

“FĂ-TE, SUFLETE, COPIL!
ŞI STRECOARĂ-TE TIPTIL,
PRIN PORUMB CU MOŢ ŞI CIUCURI,
CA SĂ POŢI SĂ TE MAI BUCURI!”

( CREION- TUDOR ARGHEZI )

Read more...

sâmbătă, 30 mai 2009

NAPASTA

NAPASTA
de I.L.Caragiale

Un loc aparte in creatia lui I. L. Caragiale il ocupa drama “Napasta”, o drama in doua acte, publicata in revista ”Convorbiri Literare”(1890). Caragiale a incercat sa echilibreze comicul cu tragicul, universul burghez orasenesc cu cel taranesc.
Amintirea unui om ucis, un nevinovat închis, remuşcări, o evadare şi dorinţa de răzbunare a unei neveste sunt câteva detalii care creează şi întreţin conflictul spectacolului.
Un spectacol ce merita vazut la Teatrul National”Marin Sorescu”,Craiova, din distributia caruia fac parte urmatorii actori, avand urmatoarele roluri:

Natasa Raab -Anca
Constantin Cicort -Dragomir
Valentin Mihali -Ion
Tudorel Petrescu -Gheorghe
Regia:Kinkses Elemer Scenografia: Lia Dogaru

elev: Mihai Radu , clasa a-XII-a A

Un grup de elevi ai liceului nostru au vizionat piesa, purtand apoi discutii libere cu d-na Natasa Raab pe tema admiterii la Departamentul de Arta Teatrala din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea din Craiova.

“Creatia…a apuca din haosul inform elemente brute, a le topi impreuna si a le turna intr-o forma care sa imbrace o viata ce se diferentiaza intr-un chip absolute hotarat de tot ce nu este ea- aceasta este puterea naturii si a artistului.”
I.L.Caragiale

Prof.coord. Loredana Neagoe

Read more...

vineri, 22 mai 2009

18-21 MAI 2009

18-21 MAI 2009


Cu ocazia Zilelor Liceului Teoretic”Tudor Arghezi” din Craiova, dascalii si elevii acestei reputate unitati de invatamant doljene au pregatit un amplu program de manifestari dedicate Zilelor Scolii.
Catedra de Limba si literatura romana a pregatit momente lirice din opera argheziana in incinta bibliotecii liceului, a fost prezentata revista liceului “Bilete de ucenici” in paginile careia se regasesc variate creatii literare, apartinand elevilor claselor I-XII. Amintim si realizarea unei expozitii de carte, semnata Tudor Arghezi, festivitatea de premiere a elevilor care au obtinut rezultate remarcabile la Olimpiada de Limba romana sau la diferite concursuri de creatie literara, prezentarea numeroaselor teme din opera argheziana in Power Point-“Jocul in poezia argheziana”, “ Credinta si tagada in poezia lui T.Arghezi”, “Universul poetic arghezian”, “Poezia copilariei”.
Un loc insemnat l-a avut si cenaclul literar, o ocazie de a descoperi elevi talentati, dar si initializarea acestora in tainele muncii de creatie.

Pentru mai multe poze click pe: http://m3lli.piczo.com/zileleliceuluiromana

Read more...

vineri, 8 mai 2009

Romeo si Julieta

Tragedia “Romeo si Julieta” a fost scrisa probabil in 1595-1596. Textul shakespearean ne ofera date mult mai pretioase, acelea ce privesc -pana la un punct, evident -biografia spirituala a poetului.
In „Romeo si Julieta” problemele filozofice si etice nu formeaza obiectul unor ”dezbateri” ca, de pilda, in „Troilus si Cresida”, dar ele exista, nu numai ca ilustrari (fapte, intamplari, atitudini), ci si ca generalizari care asteapta optiuni finale din partea spectatorilor.
Din punct de vedere dramatic si tematic, principalele imagini din piesa sunt lumina si intunericul ,iar din punct de vedere poetic, ele raman la fel de importante atat prin simpla repetare cat si prin bogatia sinonimelor.
Faptul ca, pentru prima oara, in „Romeo si Julieta” Shakespeare a dat iubirii omenesti o forma atemporala confera acestei piese un loc important in ceea ce priveste evolutia dramei elisabetane.Aceasta experienta fundamentala a iubirii profunde si patimase sta la baza intregii drame.

ACTORI:
OANA BINEATA
CATALIN BAICUS
VALENTIN MIHALI
CERASELA IOSIFESCU
ADRIAN ANDONE
NATASA RAAB
NICOLAE POGHIRC
DRAGOS MACESANU
ANGEL RABABOC
MARIAN POLITIC
TUDOREL PETRESCU
MONICA MODREANU
MIRCEA TUDOSA
DRAGOS SPAHIU
EMANUEL POPESCU
COSMIN RADESCU

REGIA: YANNIS PARASKEVOPOULOS
SCENOGRAFIA: LIA DOGARU
MISCAREA SCENICA: FLORIN FIEROIU

Prof.coordonator Loredana Neagoe
Melinescu Andreea, clasa a X -a C

William Shakespeare (1564-1616), dramaturg si poet englez, este unul dintre numele cele mai importante al literaturii universale. Actor, apoi proprietar asociat al teatrului Globe, Shakespeare a devenit celebru in epoca prin piesele sale si s-a retras in plina glorie, la Stratford-upon-Avon, orasul sau natal. A scris comedii, drame si tragedii intre care: "Comedia erorilor", "Scorpia imblanzita", "Visul unei nopti de vara", "Mult zgomot pentru nimic", "Cum va place", "Hamlet", "Regele Lear", "Furtuna". Din opera sa poetica cele mai cunoscute sunt "Sonetele", scrise in 1609, in numat de 154.

Zamfir Alina, clasa a-X-a C


“Shakespeare a imbinat puterea de a starni rasul si mahnirea nu numai intr-un singur cuget, ci si intr-o singura lucrare. Aproape toate piesele sale sunt impartite intre personaje serioase si comice, cu urmarea ca pe masura ce se desfasoara actiunea, ele produc cand seriozitate si tristete, cand relaxare si rasete...”

Read more...

joi, 9 aprilie 2009

De la suflet pentru suflet

Cu numai o saptamana inainte de Sfintele Sarbatori Pascale, elevii clasei a XI - a B au avut initiativa de a oferi cadouri copiilor din casele de tip familial "Aripi de Serafimi", "Luceafarul", "Solaris" si "Curcubeul", apartinand Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj.
Acesti inimosi elevi ai Liceului Teoretic "Tudor Arghezi" din Craiova au organizat o campanie umanitara intitulata "De la suflet pentru suflet", incercand sa aduca un zambet pe fetele copiilor institutionalizati.
Astfel, initiatorii actiunii au construit o urna si au pus fiecare, dupa posibilitati, bani pentru a cumpara cadouri sufletelor uitate de semeni.
Pe data de 8.04.2009, elevii clasei a-XI-a B: Iovan Alina, Bondoc Anisoara, Nedelcu Alexandra, Ene Emilia, Bodnar Letitia, coordonati de domnisoara profesoara de limba si literatura romana Loredana Neagoe si de domnul diriginte Ion Rosu, , au pregatit pachete ce contineau: cozonaci, prajituri, banane, portocale, sucuri naturale, etc..
Insotiti de d-na Claudia Medelet, reprezentantul D.G.A.S.P.C. Dolj, dar si de profesorii Loredana Neagoe, Venera Efrim, Ion Rosu, elevii nostri au oferit aceste cadouri copiilor institutionalizati care ne-au impresionat prin lacrimile aparute pe obraji.
Activitatea umanitara, "De la suflet pentru suflet", a avut ecouri in mass-media craioveana, elevii implicati fiind apreciati si felicitati pentru gestul caritabil realizat.
Iovan Alina
Bondoc Anisoara
clasa a XI - a B
prof. coordonator Loredana Neagoe








Read more...

luni, 30 martie 2009

27 MARTIE - ZIUA MONDIALA A TEATRULUI

Ziua Mondiala a Teatrului a fost celebrata in 1961 de catre Institutul Judetean de Teatru. Anual, diverse evenimente teatrale nationale si internationale sunt organizate pentru a marca aceasta sarbatoare.
Unul dintre momentele emotionante ale acestei festivitati este transmiterea Mesajului International de Ziua Mondiala a Teatrului prin care, o personalitate de renume mondial impartaseste reflectiile sale asupra Teatrului si asupra pacii intre oameni.

De-a lungul anilor, conform traditiei, Mesajul lumii teatrale a fost rostiti de: Maurice Bejart, Pablo Neruda, Richard Burton, Helene Weigel, Luchino Visconti, s.a..

Ziua de 27 martie este o stare de spirit, o sarbatoare a tuturor celor ce creeaza si se reunesc in si prin Teatru, dar si a celor pe care teatrul ii bucura, ii sprijina sau ii provoaca la meditatie.

Cu ocazia acestei zile, un grup de elevi, indrumati si pregatiti de prof. Loredana Neagoe, au participat la activitatea "Ziua Mondiala a Teatrului", desfasurata in sala audio-video a Bibliotecii Judetene "Alexandru si Aristia Aman".
Elevii clasei a XI- a B au interpretat scenete din piesele "Chirita in provintie" de Vasile Alecsandri, "O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale, fragmente din "Luceafarul" de M. Eminescu.
Pentru mai multe poze intrati pe: http://m3lli.piczo.com/ziuamondialaateatrului2009



Read more...

vineri, 27 martie 2009

Noiembrie

Cu mare emotie, un grup de elevi ai liceului nostru, au participat luni, 23 martie 2009, la un adevarat regal actoricesc jucat in Sala "Amza Pellea" a Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova.
Marea actrita, Olga Tudorache, s-a intalnit cu publicul craiovean venit pentru a o urmari in spectacolul "Noiembrie", in regia lui alice Bard.
Alaturi de Olga Tudorache(interpreta Margai), pe scena au aparut George Motoi (in rolul lui Stefan, marea dragoste a Margai) si Cecilia Birbora(in rolul Mariei, fiica Margai).
Au fost surprinsi de modestia acestei Doamne a Teatrului romanesc care nu primeste decat felicitari, continuand sa vorbeasca publicului cu aceeasi daruire ca la prima aparitie(1951) pe scena Teatrului pentru Tineret din Bucuresti in piesa "Dealul vrabiilor" de Simukov.
prof. coordonator: Loredana Neagoe

Read more...

joi, 26 februarie 2009

Dragobetele - sarbatoarea iubirii la romani

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele era sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Probabil că 24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi.

În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala: "Dragobetele sărută fetele". Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară. În sudul României in judetul Mehedinţi, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.

Read more...

luni, 23 februarie 2009

Marin Sorescu - poet modern

"Marin Sorescu este un intelectual serios care mediteaza la ceea ce scrie, si scrie invaluind tragicul, sublimul sau grotescul in plasa fina a ironiei." (Eugen Simion)

In data de 19 februarie 2009 s-a desfasurat activitatea "Marin Sorescu - poet modern", activitatea initiata si condusa de prof. Loredana Neagoe, avand sprijinul bibliotecii Liceului Teoretic "Tudor Arghezi", dar si Bibliotecii Judetene "Alexandru si Aristia Aman", Craiova.

Elevii clasei a - XII - a A au realizat o expozitie de carte ce poarta semnatura marelui poet oltean, au sustinut un scurt program artistic, interpretand, astfel, cateva scene din drama "Iona"(1968).

Sub genericul "Modernitatea lirismului sorescian", elevii clasei a XII - a A au prezentat in cadrul manifestarii culturale, organizate de Biblioteca Judeteana "Alexandru si Aristia Aman", Craiova, cateva teme si motive literare intalnite in poezia lui Marin Sorescu.
Alaturi de actorii Teatrului pentru Copii si Tineret "Colibri" ( Rodica Prisacaru, Alice Ianos, Oana Stancu, Adriana Ion, Ilie Turcu), elevii nostri au recitat poezii soresciene, fiind apreciati de onorata asistenta din care au facut parte cei doi frati ai poetului din Bulzesti, profesorii George Sorescu si Ion Sorescu.

S-au remarcat urmatoarii elevi: Gorun Alexandra, Serban Madalina, Jianu Ana-Maria, Cerneleanu Liliana, Badica Alexandra, Lisu Maria, Lungu Alina, Mihai Radu, Cirstea Cosmin.

Pentru mai multe poze intrati pe:
http://m3lli.piczo.com/MarinSorescupoetmodern?preview=y&sl=0&st=0&cr=4

Read more...

vineri, 20 februarie 2009

"DON JUAN" de Moliere

De la aparitia sa, in jurul anului 1630, don Juan s-a revelat drept una dintre temele cele mai stimulatoare in creatia literara si, mai tarziu cea muzicala dar si in ceea ce priveste cercetarea istorica, sociologica si psiho-critica. Din acest punct de vedere a surclasat-o pe cea a lui Faust, cu care are legaturi stranse mergand pana la sinteza, daca nu chiar confuzia celor doua teme. Aceasta fecunditate se explica, in parte, printr-o foarte singulara aptitudine catre metamorfoze. Ea rezulta mai ales din faptul ca personajul si aventurile lui don Juan pun in discutile ideile noastre moderne si occidentale despre iubire. Nu ca epocile precedente ar fi ignorat acest tip uman, mai mult jouisseur decat indragostit, revoltat impotriva tuturor restrictiilor ce ar putea constitui un obstacol in fata pasiunii sale dominante; dar, cea care a suscitat revolta a carei incarnare eate personajul lui don Juan, este, in principal, morala crestina prin barierele pe care le impunea iubirii si prin strictele exigente de fidelitate monogamica. Si nu este o intamplare faptul ca, cel care a dat nastere personajului, numelui si legendei sale, a fost un calugar al prea-catolicei Spanii: Tirso de Molina. Dar apologul dramatic al calugarului spaniol s-a alternat profund de-a lungul nenumaratelor opere dramatice ori de alte genuri pe care le-a inspirat timp de peste trei secole, astfel incat mesajul unora dintre ele este diametral opus celui initial.
Regia: Cornel Todea
Coregrafie: Păstorel Ionescu
Distributia: Adrian Andone, Cătălin Băicuş, Anca Dinu, Valeriu Dogaru, Iulia Lazăr, Raluca Păun, Constantin Cicort, Ştefan Cepoi,Eugen Titu, Cosmin Rădescu, Ştefan Mirea, Dragoş Măceşanu, Tudorel Petrescu, Mircea Tudosă, Anca-Maria Ghiţă, Maria Salcă, Daniela Ionescu, Ada Ştef, Monica Ardeleanu-Petre, Denisa Barbu, Mihaela Gaicu, Anca Ţecu




Read more...

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP