luni, 1 iunie 2009

1 IUNIE - ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI

CE ESTE COPILĂRIA?

Copilăria-i o rază de soare,
E primul şi cel din urmă cuvant,
E ţesută-n aur şi-n mărgaritare.
Copilăria-i o adiere de vant!

1 IUNIE - ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI

Ziua Internationala a Copilului
este sarbatorita in numeroase tari, de regula (dar nu obligatoriu) pe data de 1 Iunie a fiecarui an. Celebrarea unei Zile dedicate Copiilor isi are originile in Turcia din anul 1920 si mai tarziu in cadrul Conferintei Mondiale a Bunastarii Copiilor de la Geneva, Elvetia, ce a avut loc in 1925. Nu este foarte clar de ce 1 Iunie a fost aleasa in cele din urma ca Ziua Copilului: una dintre teorii sustine ca, consulul general chinez din San Francisco, SUA, a organizat o mica adunare a copiilor chinezi orfani pentru a sarbatori Festivalul Dragonului in 1925, celebrarea avand loc pe 1 iunie in acel an, fapt ce a coincis si cu conferinta tinuta la Geneva.
1 Iunie este sarbatorita de atunci incepand de numeroase state ca fiind Ziua Internationala a Copiilor, in special de catre cele din fostul bloc comunist. Lumea Vestica sarbatoreste de obicei aceasta zi pe alta data, asta in cazul in care se celebreaza, si adeseori trece fara sa fie insa foarte mediatizata. In mod frecvent este intalnita conceptia gresita ca Ziua Internationala a Copilului este o sarbatoare comunista, cu toate aceastea in ultimii ani unele dintre statele Americii au inceput sa celebreze Ziua Copilului pe 1 Iunie.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a facut in 1958 recomandarea ca toate tarile sa instituie o Zi Universala a Copilului, care sa celebreze fraternitatea si intelegere intre toate tarile lumii si sa promoveze activitati care sa contribuie la bunastarea copiilor de pretutindeni. Data de 20 noiembrie este aceea cand Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Declaratia Drepturilor Copilului in 1959, si tot pe aceasta data, dar in 1989 a avut loc Conventia pentru Drepturile Copilului, de aceea multe tari au ales sa sarbatoreasca copiii pe aceasta zi.
Astfel, in Polonia, Cehia si Romania, Ziua Copilului este sarbatorita pe 1 iunie, in India se sarbatoreste pe 14 noiembrie, iar in Japonia si Coreea de Sud, pe 5 Mai.
elevă Cătălina Ciuică
clasa a-X-a C
Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, profesoarele de Limba si literatura romana, Sandoi Madalina si Loredana Neagoe au avut initiativa realizarii si coordonarii unei activitati la care au participat elevii clasei a-X-a A si a-X-a C.

Programul a fost variat si distractiv, cuprinzand urmatoarele sectiuni: - prezentari in power point adecvate temei acestei activitati;

-interpretare artistica ( poezii de T.Arghezi, Elena Farago, G. Topirceanu, A.Paunescu, M.Sorescu);
-concurs de creatie literara:poezie si eseu.

Astfel, s-au remarcat urmatoarele eleve: Hincu Denisa, Nicola Andra, Secioreanu Bianca, Stefan Anamaria, Olteanu Bianca, Baluta Roxana,Piturca Sorina, Melinescu Andreea, Ciuica Catalina, Zamfir Alina, Stancu Elena, Zaharia Madalina.
Au primit din partea juriului, coordonatoarelor activitatii diplome, felicitari si indemnul de a fi trup si suflet alaturi de literatura.

eleva Ana Maria Zaman
clasa a-X-a C

Pentru mai multe poze intrati pe: http://m3lli.piczo.com/1iunie2009

“FĂ-TE, SUFLETE, COPIL!
ŞI STRECOARĂ-TE TIPTIL,
PRIN PORUMB CU MOŢ ŞI CIUCURI,
CA SĂ POŢI SĂ TE MAI BUCURI!”

( CREION- TUDOR ARGHEZI )

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP