vineri, 8 mai 2009

Romeo si Julieta

Tragedia “Romeo si Julieta” a fost scrisa probabil in 1595-1596. Textul shakespearean ne ofera date mult mai pretioase, acelea ce privesc -pana la un punct, evident -biografia spirituala a poetului.
In „Romeo si Julieta” problemele filozofice si etice nu formeaza obiectul unor ”dezbateri” ca, de pilda, in „Troilus si Cresida”, dar ele exista, nu numai ca ilustrari (fapte, intamplari, atitudini), ci si ca generalizari care asteapta optiuni finale din partea spectatorilor.
Din punct de vedere dramatic si tematic, principalele imagini din piesa sunt lumina si intunericul ,iar din punct de vedere poetic, ele raman la fel de importante atat prin simpla repetare cat si prin bogatia sinonimelor.
Faptul ca, pentru prima oara, in „Romeo si Julieta” Shakespeare a dat iubirii omenesti o forma atemporala confera acestei piese un loc important in ceea ce priveste evolutia dramei elisabetane.Aceasta experienta fundamentala a iubirii profunde si patimase sta la baza intregii drame.

ACTORI:
OANA BINEATA
CATALIN BAICUS
VALENTIN MIHALI
CERASELA IOSIFESCU
ADRIAN ANDONE
NATASA RAAB
NICOLAE POGHIRC
DRAGOS MACESANU
ANGEL RABABOC
MARIAN POLITIC
TUDOREL PETRESCU
MONICA MODREANU
MIRCEA TUDOSA
DRAGOS SPAHIU
EMANUEL POPESCU
COSMIN RADESCU

REGIA: YANNIS PARASKEVOPOULOS
SCENOGRAFIA: LIA DOGARU
MISCAREA SCENICA: FLORIN FIEROIU

Prof.coordonator Loredana Neagoe
Melinescu Andreea, clasa a X -a C

William Shakespeare (1564-1616), dramaturg si poet englez, este unul dintre numele cele mai importante al literaturii universale. Actor, apoi proprietar asociat al teatrului Globe, Shakespeare a devenit celebru in epoca prin piesele sale si s-a retras in plina glorie, la Stratford-upon-Avon, orasul sau natal. A scris comedii, drame si tragedii intre care: "Comedia erorilor", "Scorpia imblanzita", "Visul unei nopti de vara", "Mult zgomot pentru nimic", "Cum va place", "Hamlet", "Regele Lear", "Furtuna". Din opera sa poetica cele mai cunoscute sunt "Sonetele", scrise in 1609, in numat de 154.

Zamfir Alina, clasa a-X-a C


“Shakespeare a imbinat puterea de a starni rasul si mahnirea nu numai intr-un singur cuget, ci si intr-o singura lucrare. Aproape toate piesele sale sunt impartite intre personaje serioase si comice, cu urmarea ca pe masura ce se desfasoara actiunea, ele produc cand seriozitate si tristete, cand relaxare si rasete...”

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP