sâmbătă, 30 mai 2009

NAPASTA

NAPASTA
de I.L.Caragiale

Un loc aparte in creatia lui I. L. Caragiale il ocupa drama “Napasta”, o drama in doua acte, publicata in revista ”Convorbiri Literare”(1890). Caragiale a incercat sa echilibreze comicul cu tragicul, universul burghez orasenesc cu cel taranesc.
Amintirea unui om ucis, un nevinovat închis, remuşcări, o evadare şi dorinţa de răzbunare a unei neveste sunt câteva detalii care creează şi întreţin conflictul spectacolului.
Un spectacol ce merita vazut la Teatrul National”Marin Sorescu”,Craiova, din distributia caruia fac parte urmatorii actori, avand urmatoarele roluri:

Natasa Raab -Anca
Constantin Cicort -Dragomir
Valentin Mihali -Ion
Tudorel Petrescu -Gheorghe
Regia:Kinkses Elemer Scenografia: Lia Dogaru

elev: Mihai Radu , clasa a-XII-a A

Un grup de elevi ai liceului nostru au vizionat piesa, purtand apoi discutii libere cu d-na Natasa Raab pe tema admiterii la Departamentul de Arta Teatrala din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea din Craiova.

“Creatia…a apuca din haosul inform elemente brute, a le topi impreuna si a le turna intr-o forma care sa imbrace o viata ce se diferentiaza intr-un chip absolute hotarat de tot ce nu este ea- aceasta este puterea naturii si a artistului.”
I.L.Caragiale

Prof.coord. Loredana Neagoe

Read more...

vineri, 22 mai 2009

18-21 MAI 2009

18-21 MAI 2009


Cu ocazia Zilelor Liceului Teoretic”Tudor Arghezi” din Craiova, dascalii si elevii acestei reputate unitati de invatamant doljene au pregatit un amplu program de manifestari dedicate Zilelor Scolii.
Catedra de Limba si literatura romana a pregatit momente lirice din opera argheziana in incinta bibliotecii liceului, a fost prezentata revista liceului “Bilete de ucenici” in paginile careia se regasesc variate creatii literare, apartinand elevilor claselor I-XII. Amintim si realizarea unei expozitii de carte, semnata Tudor Arghezi, festivitatea de premiere a elevilor care au obtinut rezultate remarcabile la Olimpiada de Limba romana sau la diferite concursuri de creatie literara, prezentarea numeroaselor teme din opera argheziana in Power Point-“Jocul in poezia argheziana”, “ Credinta si tagada in poezia lui T.Arghezi”, “Universul poetic arghezian”, “Poezia copilariei”.
Un loc insemnat l-a avut si cenaclul literar, o ocazie de a descoperi elevi talentati, dar si initializarea acestora in tainele muncii de creatie.

Pentru mai multe poze click pe: http://m3lli.piczo.com/zileleliceuluiromana

Read more...

vineri, 8 mai 2009

Romeo si Julieta

Tragedia “Romeo si Julieta” a fost scrisa probabil in 1595-1596. Textul shakespearean ne ofera date mult mai pretioase, acelea ce privesc -pana la un punct, evident -biografia spirituala a poetului.
In „Romeo si Julieta” problemele filozofice si etice nu formeaza obiectul unor ”dezbateri” ca, de pilda, in „Troilus si Cresida”, dar ele exista, nu numai ca ilustrari (fapte, intamplari, atitudini), ci si ca generalizari care asteapta optiuni finale din partea spectatorilor.
Din punct de vedere dramatic si tematic, principalele imagini din piesa sunt lumina si intunericul ,iar din punct de vedere poetic, ele raman la fel de importante atat prin simpla repetare cat si prin bogatia sinonimelor.
Faptul ca, pentru prima oara, in „Romeo si Julieta” Shakespeare a dat iubirii omenesti o forma atemporala confera acestei piese un loc important in ceea ce priveste evolutia dramei elisabetane.Aceasta experienta fundamentala a iubirii profunde si patimase sta la baza intregii drame.

ACTORI:
OANA BINEATA
CATALIN BAICUS
VALENTIN MIHALI
CERASELA IOSIFESCU
ADRIAN ANDONE
NATASA RAAB
NICOLAE POGHIRC
DRAGOS MACESANU
ANGEL RABABOC
MARIAN POLITIC
TUDOREL PETRESCU
MONICA MODREANU
MIRCEA TUDOSA
DRAGOS SPAHIU
EMANUEL POPESCU
COSMIN RADESCU

REGIA: YANNIS PARASKEVOPOULOS
SCENOGRAFIA: LIA DOGARU
MISCAREA SCENICA: FLORIN FIEROIU

Prof.coordonator Loredana Neagoe
Melinescu Andreea, clasa a X -a C

William Shakespeare (1564-1616), dramaturg si poet englez, este unul dintre numele cele mai importante al literaturii universale. Actor, apoi proprietar asociat al teatrului Globe, Shakespeare a devenit celebru in epoca prin piesele sale si s-a retras in plina glorie, la Stratford-upon-Avon, orasul sau natal. A scris comedii, drame si tragedii intre care: "Comedia erorilor", "Scorpia imblanzita", "Visul unei nopti de vara", "Mult zgomot pentru nimic", "Cum va place", "Hamlet", "Regele Lear", "Furtuna". Din opera sa poetica cele mai cunoscute sunt "Sonetele", scrise in 1609, in numat de 154.

Zamfir Alina, clasa a-X-a C


“Shakespeare a imbinat puterea de a starni rasul si mahnirea nu numai intr-un singur cuget, ci si intr-o singura lucrare. Aproape toate piesele sale sunt impartite intre personaje serioase si comice, cu urmarea ca pe masura ce se desfasoara actiunea, ele produc cand seriozitate si tristete, cand relaxare si rasete...”

Read more...

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP