duminică, 18 aprilie 2010

„DUMINICI DE POEZIE IN TEATRU” CU ANA BLANDIANA

Astazi, 18 aprilie 2010, la ora 11:00, la Teatrul National “ Marin Sorescu “, a avut loc evenimentul “ Duminici de poezie in teatru “ cu Ana Blandiana, cunoscuta poeta ce apartine perioadei postbelice ale carei merite au fost cunoscute si peste hotare odata cu numeroasele sale volume de poezii traduse in peste 20 de limbi.
Poeta, prozatoare, eseista, Ana Blandiana s-a născut in data de 25 martie 1942 in Timişoara, ca fiică a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiş. După retrocedarea Ardealului de Nord în 1944, familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl poetei a slujit ca preot la Biserica cu Lună, catedrala ortodoxă din Oradea. După instaurarea regimului comunist în România, preotul Coman a fost arestat ca “duşman al poporului”. Ca fiică a unui deţinut politic, a trebuit să aştepte patru ani până când autorităţile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj. Pentru a ocoli şicanele regimului, Otilia Valeria Coman şi-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba. Tatăl poetei a murit într-un accident de maşină în anul 1964, la scurt timp după eliberarea din detenţia politică. A debutat in revista “Tribuna” din Cluj. De-a lungul anilor, poeta a întreprins — ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale — mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene şi a participat la congrese şi festivaluri de poezie. Volume de poezii : “ Persoana Intaia Plural “ ; “ Calcaiul vulnerabil “; “ Atreia taina “ ; “ Ochiul de greier “ ; “ Somnul din somn ”; “ Stea de prada “; “Intamplari de pe strada mea ”; “Cartea Alba a lui Arpagic” etc În afara volumelor menţionate, i-au mai apărut grupaje de poeme în reviste şi antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franţa, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania. După 1989, acestor traduceri li se adaugă eseurile literare şi articolele de analiză politică apărute în marile ziare germane sub semnătura Anei Blandiana, ca şi nenumărate conferinţe, lecturi publice, interviuri, intervenţii la colocvii, simpozioane şi mese rotunde în principalele ţări europene. În 1990, Ana Blandiana reînfiinţează PEN Clubul Roman al cărei presşdinte devine. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice pe care o conduce între 1991 şi 2001. Fondator şi presedinte al Academiei Civice, care realizează sub egida Consiliului Europei Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistentei de la Sighet. Membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie “Stephane Mallarme” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).
Premii literare: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Romane, 1970; Premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, 1982; Premiul International “Gottfried von Herder”, Viena, 1982; Premiul National de Poezie, 1997; Premiul “Opera Omnia”, 2001; Premiul International “Vilenica”, 2002.
În 2009, poeta a fost făcută « Cavaler al Legiunii de Onoare », cea mai înaltă distincţie civilă din Franţa.
Elevi ai claselor a-VI-a B, a –IX-a B, a- XI-a C, insotiti de d-na profesoara de limba si literatura romana Loredana Neagoe, cat si de d-na profesoara de geografie Maria Gheorghitoiu, au fost placut impresionati de emotia, caldura, sinceritatea si atmosfera ce a fost creata de poeta Ana Blandiana timp de aproape doua ore. Am remarcat vocea tremuranda a poetei cand a facut cunoscute unele dintre creatiile sale recente. La aceasta intalnire au fost prezenti si actorii Angel Rababoc si Gina Calinoiu care au recitat poezii foarte cunoscute ale poetei, compuse de-a lungul timpului.
La final, am fost onorati de autografele Anei Blandiana, dar si de poza de grup, o dulce si timida amintire.


Ciocanescu Bianca, clasa a VI-a B
Prof. coord. Loredana Neagoe
  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP