duminică, 28 februarie 2010

Parteneriat educaţional cu Teatrul Naţional

Având un parteneriat educaţional cu Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, domnişoara profesoară de limba şi literatura română, Loredana Neagoe, a avut ocazia şi, în acelaşi timp, plăcerea de a ne însoţi la trei spectole de excepţie susţinute în luna decembrie a anului 2009 de către maestrul Tudor Gheorghe.
Noi, grupul de elevi, ai clasei a-XII-a B am trăit momente de profunde emoţii când pe scena Naţionalului craiovean a început spectacolul “ Colinde! Colinde!”, Tudor Gheorghe fiind acompaniat de corul şi orchestra Filarmonicii Oltenia, condusă de dirijorul Marius Cristescu.
Aceste două ore petrecute în sala mare a Teatrului Naţional au părut a fi minute, aducându-ne în suflete picuri de bucurie şi căldură. Am ascultat cu nerăbdare toate colindele, mai ales că se apropia sărbătoarea Naşterii Domnului.
Un alt spectacol grandios a fost “Taina cuvintelor”, recitalul maestrului impresionându-ne şi deschizându-ne în inimă dorinţa de a fi deschişi la tot ceea ce e nou, la toată literatura noastră, clasică şi modernă.
Nu în ultimul rând, am vrea să vorbim despre impresionantul concert rescris după 20 de ani “Degeaba…?!”, un concert ca şi România ”cu disperare, cu frustrare, dar şi cu iertare şi speranţă.”
Atunci interpretul Tudor Gheorghe a omagiat martirii Revoluţiei din `89, publicul prezent fiind profund emoţionat.
Cu ochii înlăcrimaţi, am văzut în acele momente oameni care şi-au adus aminte de zilele cumplite ale lunii decembrie`89, cei înaintaţi în vârstă refăcând portretele celor pierduţi care acum se odihnesc în cimitirele oraşului.
Cu siguranţă, noi nu am fi trăit sărbătorile de iarnă cu atâta itensitate, dacă nu am fi fost prezenţi la aceste spectacole de neuitat.
Am participat, putem spune, la întalnirea trecutului cu prezentul, privind neputincioşi cum trecutul ni se revela fără strop de cenzură.
Mărturisim că locul în care ne aflam nu ni se mai părea a fi posibil de părăsit, promiţându-ne a reveni şi a mai participa la activităţile extracurriculare coordonate de catre d-na profesoară Loredana Neagoe.
(Oana Popa, a XII-a B, Irina Avram, a XII-a B)
La Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, s-a jucat piesa “Romeo şi Julieta”, bucurându-se, şi de această dată, de un mare succes.
Un grup de elevi din clasa a-IX-a B însoţiţi de d-na profesoară de română, Loredana Neagoe, au vizionat aceasta piesă de teatru care m-a impresionat şi care trebuie apreciată la adevarata ei valoare.
Spectatorii mai tineri, cei care vedeau piesa pentru prima dată, s-au îndragostit de cosume, de atmosfera adusă în contemporaneitate, cea care dă poveştii de dragoste dintre cei doi tineri din Verona un aer de eternitate. Familiile Capulet şi Montague au fost transformate într-un fel de clanuri mafiote, Verona devenind, astfel, un fel de iad urban în care baieţii se caftesc una-două.
Muzica, costumele, punerea în scenă, coafurile actorilor au fost apreciate de public care a aplaudat, la final, minute în şir.
Eu cred că teatrul va ramane întotdeauna locul unde sentimentele de dragoste pot fi transpuse pe scenă într-un mod aparte şi vă invit şi pe voi să vizionaţi această piesă.
(Sârbu Elena-Theodora, a IX-a B)
O adaptare reuşită a piesei lui Moliere a umplut sala mare a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova şi ne-am bucurat şi noi că am putut fi prezenţi la acest eveniment cultural însoţiţi de d-na profesoara de română, Loredana Neagoe, cea care ne-a recomandat aceasta piesă.
Piesa “ Dom Juan”, plină de viaţă, suferinţă şi amuzament, a rămas în mintea noastră cel puţin printr-o replică : “ Cred că doi plus doi fac patru şi patru plus patru fac opt”.
Într-o seară în care viaţa a devenit un spectacol, timpul a zburat cât ai clipi, publicul răsplătind strădania actorilor cu minute de aplauze.
După parerea noastră, dacă scriitorul francez ar fi fost în sală, ar fi fost încântat de atmosfera, de căldura transmisă publicului, de regia lui Cornel Todea.
(Cemis Ecaterina, a IX-a B, Iscru Valentina, a IX-a B)
Am vizionat pentru prima dată comedia ”Nunta lui Puiu” la Naţionalul craiovean şi vă putem spune că a avut un mare succes, sala fiind plină de tineri spectatori, dornici de un spectacol sau de un moment de relaxare…
S-au adus în prim-plan diferite caractere de oameni, scene reale din viaţă, tinerii nerămânând insensibili la umorul replicilor. Existenţa, cu bune şi cu rele, este transpusă, începând cu o nuntă şi terminând cu o înmormântare, o tristeţe care te aduce imediat cu picioarele pe pământ.
Noi credem că interpretările actorilor, subiectul, evoluţia societăţii adusă în faţa noastră, dar şi schimbările gândirii umane au asigurat reacţia favorabilă a publicului care a aplaudat minute în şir.
(Drinceanu Daniela, a IX-a B, Mirea Nicoleta, a IX-a B)

Prof. coordonator: Loredana Neagoe





  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP